תולעי סרט

בזמן האחרון הרבה מחברינו שואלים אותנו לגבי תולעים בצואה של הכלב תולעי סרט הן התולעים הנפוצות בקרב כלבים אז….

מהן תולעי סרט?

הסוג הנפוץ ביותר של תולעי סרט החיות במעי כלבים (וחתולים) נקרא Dipylidium Caninum, והוא משתייך למערכת התולעים השטוחות. זהו טפיל הנצמד לדופן המעי הדק בעזרת איברי פה הדומים לקרס. אורכה של תולעת סרט בוגרת יכול להגיע ל-20 ס"מ. גופה של התולעת הבוגרת מורכב למעשה ממספר רב של חוליות או פרקים קטנים, כל אחד באורך 3 מ"מ בערך. כשהקצה האחורי של התולעת מסיים את התפתחותו, החוליות האחרונות ניתקות ומופרשות בצואה. לעתים ניתן לראות את החוליות הללו, שהן בעלות כושר תנועה, כשהן זוחלות בסביבת פי-הטבעת או על פני צואה טרייה. חוליות אלו נראות כמו גרגרי אורז ומכילות את ביצי תולעי הסרט, אשר מתפזרות בסביבה כאשר החוליה מתייבשת. החוליות היבשות קטנות (כ-2 מ"מ), קשות וצבען זהוב. לפעמים ניתן לראות חוליות יבשות כאלה דבוקות לפרווה באזור פי-הטבעת של הכלב.

איך הכלב שלי נדבק בתולעת סרט?

ראשיתו של התהליך מתרחשת כאשר רימות של פרעושים (גלגול מוקדם של הפרעוש) בולעות את ביצי תולעת הסרט. ככל הידוע לנו, מתרחש המגע בין רימות הפרעושים וביצי תולעי הסרט בדרך כלל במצעים או בשטיחים נגועים. בליעת ביצי התולעים על ידי רימות הפרעושים היא הכרחית, ובלעדיה תולעי הסרט אינן יכולות להשלים את מחזור חייהן.

בשלב הבא הפרעוש עוקץ כלב. בתגובה, הכלב נושך או מלקק את עורו ובולע את הפרעוש. כאשר הפרעוש מתעכל במעי הכלב, בוקעות תולעי הסרט ונצמדות לרירית המעי.

איזה נזק עלולות התולעים העגולות לגרום לכלב שלי?

תולעי סרט אינן גורמות לכלבים נזק חריף (פתוגני). כאשר מספרן של התולעים רב, הן עלולות לגרום לכלב לחולשה ולירידה במשקל. הכלב עשוי לגלות סימנים של אי שקט, להתרוצץ או לגרור את עכוזו על פני האדמה או השטיח, כדי להשקיט את הגירוי הנגרם על ידי חוליות התולעת הזוחלות סביב פי -טבעת ונדבקות לעור. בדרך כלל לא ניתן לראות את התולעת הבוגרת, אך חוליות התולעת הלבנות הניתקות ממנה ומופרשות מהגוף מושכות כמעט תמיד את תשומת לב המטפלים. מדי פעם ניתקים קטעים גדולים של התולעת מתוך המעי, נודדים אל הקיבה ומגרים אותה. מקרים כאלה מסתיימים לרוב בהקאה, ואז ניתן לראות בקיא תולעת באורך של מספר סנטימטרים.

איך מאבחנים הידבקות בתולעי סרט?

הידבקות בתולעי סרט מאובחנת על פי רוב בעת הופעתן של חוליות תולעת לבנות המתנועעות וזוחלות על פרוות הכלב או בצואתו. תולעי סרט אינן מתגלות בדרך כלל בבדיקת צואה שגרתית המבוצעת על ידי הוטרינר, ולכן חייב המטפל לדווח לוטרינר על כל חשד להידבקות של הכלב בתולעי סרט.

כיצד מטפלים בתולעי סרט?

הטיפול הוא פשוט למדי, ולמרבה המזל גם יעיל ביותר. הכלב יקבל תרופה המשמידה את תולעי הסרט, בזריקה או דרך הפה. התרופה גורמת להמסת התולעת וספיגתה במעי. מכיוון שהתולעת מתעכלת בדרך כלל עוד לפני שהיא מופרשת בצואה, לא ניתן לראותה. הטיפול התרופתי אינו אמור לגרום לתופעות לוואי שליליות, להקאות או לשלשולים.

הדברת פרעושים מהווה מרכיב חשוב בהתמודדות עם הדבקה בתולעי סרט ומניעתה. הטיפול בפרעושים כולל טיפול בכלב, בביתו ובסביבה החיצונית בה הוא מסתובב. כלב המתגורר בסביבה נגועה בפרעושים עלול להידבק מחדש בתולעי סרט אפילו תוך שבועיים ימים.

לאור היעילות הגבוהה של הטיפול התרופתי כנגד תולעי סרט, ברור שהדבקה חוזרת נגרמת תמיד עקב סביבה נגועה.

איך מבדילים בין תולעי סרט ותולעי סיכה?

תולעי סרט ותולעי סיכה דומות מאוד במראה, ואולם בניגוד לדעה הרווחת, כלבים וחתולים אינם נדבקים בתולעי סיכה. לכן חוליות תולעים המופיעות בסביבת כלבים יכולות להשתייך אך ורק לתולעי סרט. ילדים הסובלים מתולעי סיכה לא נדבקו מכלבים או חתולים.

האם תולעי סרט של כלבים עלולים לעבור גם לבני אדם?

כן, אם כי הדבקה כזו אינה סבירה ואינה שכיחה. כדי שאדם יידבק בתולעי סרט הנפוצים אצל כלבים, עליו לבלוע פרעוש. רוב המקרים המדווחים התרחשו אצל ילדים. הדרך הטובה ביותר למנוע הידבקות בני אדם היא באמצעות הדברה מקיפה ויסודית של הפרעושים. אם כן, הסכנה של הידבקות בני אדם בתולעי סרט מסוג זה אמנם קיימת, אך היא מזערית.

כיצד ניתן להתמודד עם הידבקות כלבים בתולעי סרט, ולמנוע הדבקת בני אדם?

חשוב מאוד להדביר באופן יסודי את הפרעושים בסביבה. מומלץ לבצע טיפול מקיף כנגד פרעושים בכלב ובסביבתו, הן בחצר והן בבית. ראה טיפול בפרעושים ובקרציות.

במקרה של גילוי טפילים יש לבצע תילוע מיידי. בנוסף, תילוע תקופתי עשוי להועיל מאוד לכלבים הנמצאים בסיכון גבוה להדבקה חוזרת.

חשוב לפנות את צואת הכלבים מוקדם ככל האפשר, במיוחד מחצרות, גני שעשועים וגנים ציבוריים.

שמירה קפדנית על היגיינה חשובה מאוד, במיוחד עבור ילדים. אין לאפשר לילדים לשחק באזורים שעשויים להיות נגועים.